Een duwtje in de rug is meestal nodig

Hoe doe je dat dan? Medeoprichter Erik Kaptein legt uit: “De meeste medewerkers hebben een duwtje in de rug nodig. Hippe apps en tools maken duurzame inzetbaarheid sexyer, maar brengen mensen niet in beweging. De inzet van leidinggevenden, OR en HR zijn nodig om het thema levend te krijgen én te houden. Het werkt alleen als het van iedereen in de organisatie is en het gedurende langere tijd op een aantrekkelijke manier op de agenda staat. “We adviseren en trainen managers daarom met betrekking tot het leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid en leiden HR-adviseurs op om een nog betere sparringpartner te worden voor hun organisatie.”

“Mensen willen zelf kunnen kiezen wat ze oppakken en dat niet opgedrongen krijgen door de organisatie. Waar de een aan de slag wil met vitaliteit, wil een ander liever werken aan meer zelfvertrouwen of praktisch bezig zijn met de eigen loopbaanplanning” aldus Colinda. “Het belangrijkste is de eerste stap. In de praktijk zie je dat vervolgens ook andere thema’s worden opgepakt en mensen in beweging komen. Vaak zijn meer energie en zelfvertrouwen doorslaggevend: je succes wordt voor meer dan de helft bepaald door je mentale kracht.”

Gewoon-HR vindt het leuk om niet gewoon te zijn

“Wanneer je wilt dat mensen zich anders gaan gedragen, moet je ze eerst anders laten kijken naar zichzelf en hun omgeving”, vertelt Erik. “Onze workshops worden daarom gegeven door trainers met heel verschillende achtergronden. ‘Samenwerken onder stress’ wordt bijvoorbeeld gegeven door een traumachirurg. Een architect of een reclameman werkt met deelnemers aan meer creativiteit, een bondscoach gaat aan de slag met droomdoelen. Ervaren scheidsrechters van de KNVB werken aan meer mentale kracht op de werkplek en ervaren loopbaancoaches richten zich op loopbaanplanning en alles wat met in- en extern solliciteren te maken heeft.”

Uit: HR Strategie